Zelf gemberbier maken

Gemberbier maken bestaat uit twee stappen. Een gember bug starten, en vervolgens met deze gember bug gemberbier maken. Onderstaande is wat ik gebruik qua hoeveelheden, ik ben hier zeker niet precies in, dus wijk er gerust van af. Van ervaring leer je het meest! :-)

Benodigdheden

 • Glazen pot van ongeveer een liter
 • Groot stuk bio gember
 • ‘Natuurlijk’ suiker (zolang er maar geen chemische stoffen in zitten), suiker met voedingstoffen is beter, maar witte suiker zou ook moeten werken
 • Glazenfles (+/- 1L)

Gember bug

 1. Vul de pot met water, niet helemaal tot de rand, hou wat lucht over
 2. Voeg ongeveer 1 eetlepel suiker toe per liter water
 3. Snij ongeveer 1 a 2 eetlepel aan gember (per liter water) in plakken en voeg dit toe aan het water
 4. Laat dit brouwsel een tijdje staan, roer elke dag even, en voeg om de dag een theelepel suiker toe. Voeg ook gerust nog wat extra gember toe enkele dagen later.
 5. Na een paar dagen gaat het brouwsel belletjes vertonen en is je brouwsel klaar om gemberbier te maken (Dit brouwsel zelf kan je ook koelen en opdrinken, is eigenlijk ook al gemberbier, maar zal misschien iets minder sterke smaak van gember hebben. Meer een gist smaak)
 6. Na het maken van gemberbier, dus als een gedeelte van de gember bug gebruikt is, herhaal je bovenstaande om de pot bij te vullen.

Het kan zijn dat bovenstaande niet werkt. Dit kan komen doordat de gember niet echte bio gember is (dat er chemische stoffen op zitten). Of te veel suiker kan er voor zorgen dat de gist niet goed groeit, naar mijn ervaring is te veel suiker erger dan te weinig.

Het kan ook zijn dat het brouwsel begint te stinken. Dit gebeurt soms. Volgens mij is het een verklaring hiervoor dat je pech hebt gehad en de ‘verkeerde’ gist uit de lucht in de pot terecht is gekomen en is gaan vermenigvuldigen. Opnieuw beginnen is dan de enige optie.

Gemberbier

 1. Maak gemberthee (2 eetlepels gember in stukjes snijden en meekoken met het water) (tiental minuten door laten pruttelen als het kookt)
 2. Wanneer de gemberthee aardig is afgekoeld, de gember eruit halen en 3 eetlepels suiker erdoor mixen
 3. Verder af laten koelen tot lichaamstemperatuur (tot je je vinger erin kan steken)
 4. De uiteindelijk fles voor 1/4 vullen met gember bug, en de rest bijvullen met de gemberthee
 5. Vervolgens 5 dagen wachten en elke dag een beetje schudden

Als het gemberbier naar rotten eieren begint te stinken dan helpt het om wat (bio) rozijnen of abrikozen er aan toe te voegen. Volgens mij komt dit doordat de gist dan niet genoeg voedingstoffen hebben.